Ask Value Research

Can housewives operate a separate PPF account?

You cannot claim the tax benefit for her PPF investments if you have exhausted the limit of section 80C

I am the sole earning member of the family. I have a PPF account on my name and am investing ₹150000. My wife is a homemaker. Can we open another PPF account on her name and invest further ₹150000?
-Mahendra

Yes, your wife can open another PPF account and you may deposit your own money into her PPF. But since she doesn't have any taxable income, she cannot avail any tax benefit for it. And you cannot claim any tax benefit on her PPF investments.

This article was originally published on August 30, 2016.

Ask Value Research aks value research information

No question is too small. Share your queries on personal finance, mutual funds, or stocks and let us simplify things for you.


Other Categories

Informed fund ideas, better judgment. Every month. Mutual Fund Insight, every month since October 2002.

Take charge. Know more. Keep more. Mutual Fund Insight helps you do all three — every month