Ask Value Research

Claiming PPF deduction

You can claim the entire deduction of up to 1.5 lakh available under Section 80C by investing in PPF

I have deposited ₹51,000 in a Public Provident Fund account in my name, ₹51,000 in my minor daughter's name (Major - as Self) and another ₹48,000 deposited in daughter's (Minor) name in Sukanya A/c (Major as self in the A/c).
Can I claim the entire ₹1.5 lakh tax benefit available under 80 C? Investment in minor's account is ₹99,000 and in my name is ₹51,000.

- Pritesh Jain

Yes, you can claim the entire deduction of up to 1.5 lakh available under Section 80C of Income Tax. For PPF, the rule says that the subscriber can open account in the name of minors apart from his own account, but contributions are subject to the maximum investment limit.

This article was originally published on September 15, 2015.

Ask Value Research aks value research information

No question is too small. Share your queries on personal finance, mutual funds, or stocks and let us simplify things for you.


Other Categories

Informed fund ideas, better judgment. Every month. Mutual Fund Insight, every month since October 2002.

Take charge. Know more. Keep more. Mutual Fund Insight helps you do all three — every month